Soorten dakbedekkingen
Alles over dakbedekking
Platte daken, hellende of bolle daken. Elk dak heeft specifieke kenmerken en eisen aan een passende dakbedekking. Die is dan ook in vele soorten. En ook hier geldt, elk materiaal stelt eisen aan een vakkundige verwerking ervan. TTI heeft die kennis en houdt die ook actueel. We bespreken graag een aantal mogelijkheden.
Platte of gebogen daken
Platte en gebogen daken kunnen bedekt worden met een aantal soorten dakbedekking.
Bitumen dakbedekking
Bitumen, ook wel teer genoemd, is de oudste vorm van dakbedekking. Voor platte daken wordt deze nog steeds het meest toegepast. Het is sterk, goed waterdicht en bestand tegen allerlei chemische invloeden. Nadelen aan oudere bedekking zijn het gebrek aan elasticiteit, de matige UV-bestendigheid en de relatief korte levensduur. Door modificaties met toevoegingen als APP (Atactisch PolyPropyleen) en SBS (Styreen Butadieen Styreen), zijn deze tekortkomingen grotendeels opgelost. Kies je een goede bitumen bedekking dan gaat je dak heel lang mee. De levensduur van een goed bitumen dak is ongeveer 25 jaar. Maar om dat te halen is onderhoud wel noodzakelijk.
Groendak
Een groendak is natuurlijk en duurzaam. Je kunt het echter niet op elk dak toepassen. Je hebt een goede, wortelbestendige, ondergrond nodig. Groendaken zijn er in 2 soorten. Extensief of intensief. De extensieve variant zie je het meest. Hierbij wordt het dak voorzien van een egale groenlaag. Deze bestaat uit mos of vetplantjes. Behalve wanneer het heel droog is, heb je er weinig onderhoud aan. Bovendien hoeft je dakconstructie waarschijnlijk niet aangepast te worden, door het relatief geringe gewicht.
Je kunt van je dak ook een natuurlijk kunstwerk maken. Deze intensieve vorm bestaat uit allerlei planten, maar ook struiken en bomen. Je hebt een echte tuin op je dak. Door het hoge gewicht, moet de constructie van het dak vaak verzwaard worden. Een intensief groendak is weliswaar mooi, maar ook duur in aanleg.
Wanneer je een groendak goed aanlegt neemt de levensduur toe. Gemiddeld met zo'n 20 jaar. Kijk dus ook naar de kosten over de totale levensduur.
Leien daken
Leien daken hebben vaak een sprookjesachtige uitstraling. In Duitsland hebben bijvoorbeeld de beroemde vakwerkhuizen vrijwel altijd een leien dak. Lei is een natuursteen en komt uit de aarde. Het geeft een huis een rustieke en natuurlijke uitstraling. Je hebt er weinig onderhoud aan, anders dan af en toe het mos te verwijderen met een speciale spray. De levensduur van een leien dak is ongeveer 40 jaar. In aanschaf is het wel duurder dan een dak van pannen. Je kiest dit dak dan ook niet zozeer op prijs-levensduur, maar op sfeer en gevoel.
Metalen daken: Lood, koper en zink
Metalen daken komen steeds vaker voor. Metaal geeft een strakke, moderne en soms industriƫle look. Metalen platen zijn buigzaam, daardoor goed te verwerken en dus in veel situaties toe te passen.
Lood
Lood is perfect te verwerken op daken met veel details.
Zink
Een zinken dak is in aanschaf duurder dan dat van aluminium, maar het gaat ook 2 keer zo lang mee. Zink heeft een andere uitstraling en is iets minder flexibel. De verhouding prijs-levensduur is uitermate gunstig.
Koper
De bling-bling uitvoering onder de daken. En met afstand het duurste dak in aanschaf. Een dak van koper is 1,5 keer duurder dan met zink, maar gaat minder lang mee. 80 jaar is natuurlijk wel een periode dat u zich waarschijnlijk nooit zorgen hoeft te maken. Met koper kies je vooral voor iets bijzonders.
Welk dak past bij jouw situatie? Bespreek het vrijblijvend met ons!
Wil je je ideƫen eens toetsen, je plannen bespreken? TTI luistert graag naar je en denkt altijd mee. Maak eens kennis met ons. Bel of mail naar info@ttibarendrecht.nl. Dan drinken we er samen een kop koffie bij.